Zergatik ospatzen dugu Txitxiburduntzi eguna?




Txitxi-burruntzi eguna Euskal Herriko ohitura zaharra da, hainbat tokitan garizuma aurretik ospatzen zen aurreko igandean. Egun honetan jendea mendira joaten zen, sua prestatu, makilatxo batez burruntzia egiten zen, eta gero txitxia, txorizoa txistorra zein beste txerrikiak sutan erretzen ziren.

Gaur egun, nahiz eta txerri-hilketarik ez egin, tradizio hau gure inguruko hainbat herritan bizirik dago. Txitxi-burruntzi eguna kanpoan une alaia pasatzeko aitzakia paregabea da, burruntzian prestatutako janariak dastatuz. Lagunekin zein familiarekin ospatzen da, eta leku batzuetan erromeriak ere antolatzen dira, ospakizunekin, jolasekin, musika eta dantzaldiekin.



---------------------------------------------------------------------------------------------------


Día de Txitxiburduntzi, en euskera Txitxiburduntzi eguna, es una antigua tradición del Pais Vasco. Es una celebración que se llevaba a cabo en numerosos lugares del País Vasco antes de la Cuaresma, concretamente el domingo anterior al domingo de Carnaval.

Este día se iba al monte, se preparaba una hoguera, y allí se asaban al fuego carne (“txitxi”), chorizo, chistorra y otros productos de la matanza, ensartados en un palo (“burduntzi” o “burruntzi”).

En la actualidad, y aunque ya no se realice la matanza, esta tradición se mantiene viva en diferentes pueblos de nuestro entorno. Se celebra por grupos de amigos o familiares, y en algunos lugares se organizan romerías con festejos, juegos, música y bailes.

Este día recibe diferentes nombres según el lugar:

· Txitxiburduntzi

· Kanporamartxo

· Sasimartxo

· Basokoipetsu

· Kanpamartxo

· Txitxiburruntzi

· Sasikoipetsu

· Basatoste

· Basaratoste

· Basaratuste

· Sarteneko

· etc...


Comentarios